Nederland bekent kleur

presbericht-27-06-2021

Persbericht COC Twente-Achterhoek

Actie Regenboog-vlaggen, zondag 27 juni 2021 n.a.v. anti-homowet in Hongarije

Enschede 23 juni 2021

Nederland bekent kleur

Het is u vast niet ontgaan; er is veel ophef over de Hongaarse anti-LHBT+ wet, die 15 juni jl. werd aangenomen. Er mag in dit EU land niet meer worden verwezen naar of gesproken over seksuele- en genderdiversiteit in ruimtes waar minderjarigen aanwezig kunnen zijn.

Deze wet wordt door premier Orban gelegitimeerd om pedoseksualiteit te bestrijden en jongeren te beschermen tegen beïnvloeding op dit gebied. In 2011 werd in Hongarije het ‘homo-huwelijk’ al
verboden en recent werden wettelijke geslachtsverandering en adoptie onmogelijk gemaakt.

Krachtige signalen aan Hongarije
Gelukkig zien wij de laatste dagen steeds meer verzet tegen deze wet in een mede EU-land. De voorzitter van de Europese Commissie, mw. Ursula von der Leyen, deed al een oproep om met krachtige signalen aan Hongarije te laten zien hoe abject deze wet is. Vandaag laten allerlei steden en bedrijven in vele Europese landen al zien dat discriminatie niet acceptabel is.

Ook vanuit de Nederlandse politiek, de KNVB en UEFA komt langzaam een tegengeluid. Zondag 27 juni speelt het Nederlands elftal (“ons Oranje”) in Boedapest een wedstrijd in de 1/8e finales van EURO 2020. Het lijkt ons een goed moment om in Nederland te laten zien dat wij wél belang hechten aan de fundamentele mensenrechten en de waarde zien van educatie van jongeren over seksuele en genderdiversiteit.

Zondag 27 juni, regenboogvlag hijsen
Wij roepen alle burgers, de Regenboogsteden en- provincies in Nederland, het bedrijfsleven en natuurlijk alle (betaald) sportverenigingen aanstaande zondag eenzelfde signaal af te geven, door in aanloop naar en tijdens de wedstrijd van het Nederlands Elftal in Boedapest de regenboogvlag te hijsen.

Zo geven we een krachtig signaal, waarmee LHBT+-ers in Hongarije een hart onder de riem wordt gestoken en we ook de leden van de Regenboog-gemeenschap in Nederland laten zien, dat we achter ze staan.

Freerk Jager
Voorzitter COC Twente-Achterhoe