Op 11 oktober zullen de gemeenten Oost-Gelre en Winterswijk officieel benoemd worden tot regenbooggemeente. Bijna een jaar lang heeft een groep van inwoners samen met de gemeente gekeken naar wat er nodig is om regenbooggemeente te worden.
Op 11 december vorig jaar (paarse vrijdag) begonnen zij met een online brainstormsessie over wat er allemaal al werd georganiseerd voor de regenboog community in de twee gemeenten. Dit was een ochtend vol met ideeën en positieve energie. Een nuttige bijeenkomst waar verder op geborduurd kon worden. Dit zorgde ervoor dat een groep van zo’n 15 personen verder kon om met al deze ideeën een concreet plan te gaan maken. Er zijn vervolgens 3 subgroepen gemaakt om de, voor nu, belangrijkste punten aan te kunnen pakken. De groep zichtbaarheid & normalisatie heeft zich beziggehouden met wat er op korte termijn al uitgevoerd kan worden om meer zichtbaarheid te creëren. De groepen educatie & bewustwording en borging & veiligheid hebben zich bezig gehouden met onderwerpen zoals verandering van stereotype gezinnen in de lesstof op scholen en bewustwording van lhbt+–ouderen in de verzorgingstehuizen en verpleegtehuizen. Dit zijn plannen die langer nodig hebben om doorgevoerd te kunnen worden, maar dat laat meteen zien dat beide gemeentes aandacht zullen blijven besteden aan dit onderwerp. Na 11 oktober begint het verder uitdenken en uitvoeren van de plannen.
Tijdens het proces naar 11 oktober toe zijn er al verschillende initiatieven op touw gezet. Zo is er een Achterhoekse regenboogvlag ontworpen door Thessa uit de subgroep zichtbaarheid & bewustwording, worden er in verschillende dorpen regenboogzebrapaden aangelegd en is er een magazine gemaakt die uiteindelijk in een goodybag komt, met meer informatie over de regenboog community voor onder andere scholen en bedrijven.
Beide gemeenten zullen 11 oktober, op internationale Coming Out Day, tijdens een feestelijke gelegenheid officieel tot regenbooggemeente benoemd worden.