Verhalen van Paarse Vrijdag

Quote-Sam-Paarse-Vrijdag

Paarse Vrijdag is weer voorbij. Iedereen beleefde de dag op zijn eigen manier. Om terug te blikken op deze mooie dag delen we verhalen van mensen die hebben bijgedragen aan Paarse Vrijdag. Vandaag het verhaal van Sam, student aan het ROC en vrijwilliger bij de PR-groep van het COC Twente-Achterhoek.

Paarse Vrijdag

Yesss, eindelijk is het weer Paarse Vrijdag, de dag waar ik met de GSA, maar ook voor mij als persoon naar toe leef. Deze vrijdag proberen wij met een zo groot mogelijke groep de acceptatie van LHBTI+ op scholen te vergroten. Ook al weet ik bij voorbaat dat het mij een dubbel gevoel gaat geven. De negatieve reacties en haat die je over je heen krijgt zijn verschrikkelijk, het is bijna 2020 mensen! Op dat moment besef ik weer waarom ik me bij het COC heb aangemeld als vrijwilliger. Niet alleen lopen hier mensen rond met een hart van goud, ook proberen zij zich zo goed mogelijk in te zetten voor de toekomst van LHBTI+’ers. Hier kan ik alleen maar heel veel respect voor hebben!

Vroege start van de dag

bandjes-paars-vrijdag

De dag begon! Het was 7:15 toen ik richting Almelo vertrok. Ik startte deze dag met twee toppers (Fijke en Carin) op het Pius X College. Wij hebben daar drie voorlichtingen gegeven aan verschillende groepen leerlingen. Ook op dat college was een groep met GSA leerlingen hard aan het werk om het onderwerp seksuele- en genderdiversiteit onder de aandacht te brengen. Vlaggen, cupcakes, paarse bandjes en paarse kleding. De hele school was versierd!

Paarse Vrijdag op het ROC

nagels-lakken-paarse-vrijdag

Om half 12 vertrok ik naar mijn eigen school, het ROC van Twente. Ik zit nu 3,5 jaar bij het GSA van het ROC en toen ik erbij kwam waren er vaak 10-15 studenten aanwezig. Op dit moment is de groep gegroeid tot 30-35 studenten. Niet alleen is het een fijne plek voor studenten, ook zijn wij het hele jaar bezig met het organiseren van dingen zoals Paarse Vrijdag. Er werd dit jaar gestart bij de Gieterij in Hengelo, hier was het gelijk feest. Er werden paarse bandjes uitgedeeld en er werden gesprekken gevoerd met studenten. Burçak heeft een geweldig optreden gegeven. Vanuit Hengelo gingen we door naar Almelo en daar hebben we alles weer neergezet en hebben we door de hele school paarse bandjes uitgedeeld. Hier heeft Burçak ook weer een optreden gegeven. Helaas was het hierna weer tijd om alles in te pakken en op te ruimen. Paarse Vrijdag tot volgend jaar!

– Sam Klos

Leave a comment