Winnaar Poëziewedstrijd

De winnaar van Poëziewedstrijd van COC Twente-Achterhoek is Sam van der Molen. De jury, met onder andere oud-stadsdichter van Enschede, Regine Hilhorst, koos unaniem voor het gedicht “Niet te zien”. Het thema van de Poëziewedstrijd was Vrijheid.
Omdat vrijheid nog lang niet voor iedereen vanzelfsprekend staan we op 20 november, Internationale Transgender Gedenkdag, stil bij de honderden transgender en genderdiverse mensen die dit jaar wereldwijd om het leven zijn gebracht. En vragen we aandacht voor de veiligheid van trans mensen. Want ook in Nederland is geweld. Spreek je uit voor de veiligheid en gelijkheid van transgender mensen en deel deze poster. Samen sterk tegen Transfobie! #tdor2020 #saytheirname #translivesmatter.

—–

Niet te zien

Ik proef de echo van mijn eigen adem,
de mufheid, ik snak naar lucht.
Een wrange smaak keert mijn maag om,
vast in de leegte van dit hart.

Ik kruip in mijzelf, zo klein dat ik verdwijn;
hier ben ik geen last, hier ben ik niet moeilijk.
Als ik er niet ben, dan is mijn meisjesstem niet werkelijk.
Ik kan niet huilen, ik ben er niet, ik mag er niet zijn.

Maar verdwijnen kan ik niet, ook al ben ik niet welkom.
Verstoppen kan ook niet, verstoppen maakt ons krom;
zij heeft die leegte in de vorm van mij.

Als ze zichzelf maar gaat zien als een meisje,
dan gaat de deur open, we omarmen elkaar,
ik wordt gezien, wij zijn vrij.

Sam van der Molen

Comments (1)

Lieve Sam,

Wat heb je dit prachtig geschreven. Ondanks dat ik ook verdriet voel voor je als ik dit lees. Gisteren heb ik een poos met je gesproken bij de voedselbank (collega die ivm enkel nog niet weer aan het werk is). Toen ik aan gaf dat ik verder ging gaf je aan dat je mij al te lang op hield met je verhaal. Dat was absoluut niet het geval!! Ik ging verder omdat er steeds cliënten kwamen en omdat ik merkte dat ik wel lang genoeg op mijn voet gestaan had en nog naar huis moest fietsen. Omdat je vertelde dat je vrijwilliger bent bij het COC besloot ik je op te zoeken en je dit te vertellen. Ik luisterde graag naar je verhaal en vind je onwijs dapper omdat je vecht voor je geluk en voor wie je wilt zijn! Dus dat ik door ging komt zeker niet door jou!
Ik wens je een fijn weekend en hopelijk tot gauw op de werkvloer.
Veel groetjes, Carin

Leave a comment